info@cleancut.se | 08 23 33 32                                 AAA small

Upptäck Shiro Kamos Mästerliga Knivar 

kamo introI ett av japans centrum för knivtillverkning, Takefu, arbetar en man som är lika skicklig med en hammare som han är ödmjuk - Shiro Kamo, mästaren själv!

Han har besökt oss i butiken flera gånger och han har även hållit slipdemonstration för våra kunder. Hans knivar smids helt för hand i både kolstål och rostfritt, med eggar som glider alldeles tyst genom råvororna. För Shiro Kamo är kniven inte bara ett redskap; det är en förlängning av hans själ och ett uttryck för en familjetradition som sträcker sig över generationer. Hans knivar är kända för sin skärpa, balans och vackra estetik. Det är inte undra på att dom tillhör våra mest populära produkter!

Som ung man på 70-talet var Kamo en av initiativtagarna till knivkollektivet Takefu Knife Village. Det är idag en av Japans mest centrala platser för knivsmide där ett tjugotal smeder arbetar sida vid sida, delar på kostnader och utbyter idéer. Några av dessa smeder är Kato, Kitaoka och Kurosaki som de flesta knivkännare någon gång har kommit i kontakt med. Shiro Kamo är mycket ödmjuk och tar sitt arbete på stort allvar. Tack vare sin hängivning till arbetet har han idag byggt upp ett namn som bär stor respekt i knivvärlden. För oss är det en stor ära att kunna leverera marknadens största utbud av Shiro Kamos knivar!

Med vårt omfattande sortiment kan det vara svårt att förstå skillnaden mellan Kamos 6 knivserier. Denna detaljerade guide sammanfattar serierna och beskriver skillnaderna i prestanda. Det är alltså inte en bedömning av hans knivar utan snarare en jämförande vägledning för du ska hitta den serie som passar bäst för dina behov.

 

AKUMA
(KOLSTÅL)

Stål: Aogami Super med rostfri cladding/kappa. (63-64 HRC)   

Skaft: Oktogonalt skaft i valnöt med rött bolster i pakkaträ.

Akuma, vilket betyder 'djävul' på japanska, är ett passande namn på knivarna med sina karaktäristiskt illröda bolster. Knivbladen är tillverkade av Aogami Super som är ett hårt och rosttrögt kolstål, klätt i en kappa av rostfritt stål med svärtad finish. Man kan säga att Aogami super är det kolstål som rostar minst och håller skärpan längst, även om det också är tuffare att slipa än andra kolstål. Vi tror att kombinationen av det djärva utseendet och den pålitliga prestandan gör Akuma till ett utmärkt val för många användare.

rust4rust4rust4

Ta mig till serien


_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ARASHI
(ROSTFRI)

Stål: SG-2 pulverstål med kappa i mörk nickeldamaskus. (HRC 62-63)

Skaft: Oktogonalt skaft i träslaget red sandalwood med bolster i svart pakkaträ.

"Denna knivserie är verkligen något extra, och lite till. Arashi är den mest påkostade av Shiro Kamos serier med det hårda pulverstålet SG2 som omges av lyxiga lager mörk nickeldamask. Knivarna i Arashi-serien utmärker sig genom att vara supertunna bakom eggen vilket ger extrem prestanda. Dessa knivar kanske inte är det främsta valet för nybörjaren, eller hemmakocken som söker sin första kniv, då de tunna eggarna blir relativt spröda samtidigt som det slitstarka stålet kan upplevas knepigt att slipa."

rust4rust4rust4

Ta mig till serien

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  BLACK DRAGON
(KOLSTÅL)

Stål:  Aogami#2 med kappa/cladding av järn,  svart kurouchi. (62-63 HRC)

Skaft: D-format skaft i red sandalwood med bolster i svart pakkaträ.

"Vad kan anses vara världens bästa kniv när det kommer till prestanda, pris och utseende? För oss på Cleancut har svaret varit tydligt i över 10 år: Black Dragon-serien. Dessa knivar har varit trogna tjänare och en hörnsten i vår kollektion under en lång tid. Precisionen som Kamo-san och hans medarbetare visar är inget annat än briljant. Att år efter år tillverka handsmidda knivar med så jämn och hög kvalitet är helt enkelt enastående. Black Dragon-serien är ett bevis på Shiro Kamos skicklighet och dedikering till sitt hantverk." 

rust4rust4rust4

Ta mig till serien

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 KAZAN
(KOLSTÅL)

Stål:  Shirogami #2 Mjuk järnkappa med kurouchi nashiji finish. (62-63 HRC)

Skaft: Oktagonalt skaft i bloodwood med bolster i svart pakkaträ.

"Med ett brett utbud av slipstenar hemma är det uppenbart att du värdesätter skärpa och precision. För den som letar efter ett verktyg som är lätt att underhålla, och som ger extrem skärpa, är Kazan med shirogami#2-stål det perfekta valet. Shirogami#2-stål är inte bara känt för sin förmåga att ta en otroligt skarp egg, det är också enkelt att slipa och bryna. Det gör Kazan till ett populärt val bland både professionella kockar och framförallt kniventusiaster. Med Kazan kan du förvänta dig enkelhet i slipprocessen och snabbt återfå den skarpa eggen som du strävar efter."

rust4rust4rust4 

Ta mig till serien

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

  

RYUGA
(ROSTFRI)

 Stål: VG-10 med damaskusmöstrad cladding/kappa, (61-62 HRC)

Skaft: Oktogonalt skaft i träslaget bloodwood. Bolster i svart pakkaträ.

VG-10 är ett populärt stålval för japanska knivar i den finare klassen. Det håller skärpan väl, är hyfsat lätt att slipa och är mycket motståndskraftigt mot rost. Ryuga-serien är ett utmärkt exempel på detta. Med sitt tillförlitliga VG-10-stål är knivarna både mångsidiga och hållbara. De passar både den professionella och den ambitiösa hemmakocken perfekt. Med en Ryuga-kniv i handen kan du vara säker på att du har ett verktyg som levererar på alla fronter; Skärpa, hållbarhet och användarvänlighet. Det är ett säkert kort för alla dina köksbehov.

 I Aftonbladets knivtest (Dec 2022) Fick denna modell 5+

rust4rust4rust4

Ta mig till serien


_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Tora
(KOLSTÅL)

Stål: Aogami #2 med kappa i kolstålsdamaskus. (62-63 HRC)

Skaft: Oktogonalt skaft tillverkat av valnöt med bolster i ljust pakkaträ.

"På ytan utstrålar Tora-serien en elegant och stillfull aura. Men under dess polerade yta döljer sig en överraskning - Den är tillverkad i kolstål med polerad järnkappa vilket gör att den kommer att utveckla en vacker patina med tiden. Denna kontrast skapar en unik harmoni mellan det sofistikerade och det rustika. Tora-serien är inte bara en prydnad, det är även ett pålitligt verktyg för de flesta uppgifter i köket. Dessutom åldras det med grace och karaktär."

"Ett blad som patinerar i vackra färger"

rust4rust4rust4

Ta mig till serien

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________