Santoku är av de vanligaste och mest allsidiga knivmodellerna. Här jämför vi 5 rostfria santoku-knivar i prisklassen 595-1595 kr.
Lär dig mer om Santoku-modellen här:
Förklaring betyg:
- Prestanda - Avser skärpa ur kartong, hållbarheten på skärpan samt nivå på skäregenskaper (5 = extremt hög prestanda)
- Funktion och känslighet - Enkelhet i användande och tålighet på eggen (5 = vem som helst kan använda denna kniv)
- Värde - hur mycket kniv får man för pengarna? (5 = köp nu!)
1. Shibmasa
Pris: 595 kr
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku_vg5-detail
Shibmasa är en väldigt prisvärd kniv med ett mycket tunt blad. Kniven är maskintillverkad i det rostfria stålet VG-5 och den har ett skaft i valnöt.
Eftersom eggen är så tunn är den lätt att slipa riktigt vass. Om du söker en enkel kniv med hög prestanda är detta ett mycket bra val!
Prestanda:
Funktion:
Värde:
2. Masutani
Pris: 995 kr
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/masutani_santoku-3004-detail
Masutani tillverkar väldigt prisvärda och fina knivar i den japanska staden Echizen. Det som imponerar mest med denna kniv är hur tunn och fin den är i eggen, någon man vanligen bara ser på dyrare knivar. Stålet heter VG-1 som är ett relativt hårt stål som härdas till 59-60 HRC. Det är rostfritt och presterar mycket bra, även om det är mindre slitstarkt än sin storebror VG-10. Runt kärnstålet ligger 1 lager mjukare stål på vardera sida. Det gör bladet lite mer flexibelt än singelstål samtidigt som övergången mellan kärnstål och kappan ger en spektulär effekt. Skaften tillverkas av pakkaträ och är slimmade och behagliga, något som gör att balanspunkten ligger precis där man vill ha den, ett par centimeter in på bladet. Vi rekommenderar!
Prestanda:
Funktion:
Värde:
3. Kashima RS60
Pris: 1395 kr
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku-1-detail
Kashima RS-60 är en serie knivar med riktigt fina egenskaper som tillverkas i den japanska knivstaden Seki City. Knivarna ligger skönt i handen tack vare det väl avvägda balansen och det avrundade skaftet i mixad pakkaträ. Kniven har precis lagom tyngd med balanspunkt precis framför bolstret. Stålet i knivarna heter RS-60 som är ett rostfritt singelstål som härdas till 60 HRC. Det är med andra ord ett mycket hårt stål som håller skärpan väl samtidigt som det är lätt att skärpa. Tack vare det mycket tunna bladet är detta en kniv som skär väldigt bra samtdigt som de mjuka formerna gör kniven behaglig att arbeta med.
Prestanda:
Funktion:
Värde:
4. Sakai Takayuki 33 layer
Pris: 1595 kr
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku_takayuki-4555-4556-detail
Bladet är tillverkat av det mycket populära och högpresterande stålet VG10 (rostfritt stål). Runt kärnstålet ligger 32 lager mjukare stål som skapar ett vackert damaskusmönster. Den övre delen på bladet har hammarbankats och polerats till en halvblank yta. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av keyakiträ med ett bolster i röd pakkaträ. Det här är en kniv med mycket hög kvalitetskänsla.
Prestanda:
Funktion:
Värde:
5. Takamura V10 SPECIAL
Pris: 1395 kr
En japansk kockkniv med 3 lager stål. Kärnstålet består av lyxigt VG-10 stål (hårdhet 60-62 på Rockwellskalan). Denna kniv har ett extremt tunt och välslipat blad med skärpa som går att raka sig med. Den tunna och vassa eggen gör dock att bladet blir känsligt för hårdare råvarar, varför denna kniv ska användas med försiktighet så att skador på eggen inte uppstår. Handtaget i pakkaträ har 3 nitar samt bolster som bidrar till en avvägd balans. En lätt och högpresterande japansk kockkniv!
Prestanda:
Funktion:
Värde:
Se när vi hackar lök med Knivar från Takamura:
Så vilken av dessa är 'bäst'? Sanningen är att det inte är så enkelt att svara på då vi alla har olika behov. Men om skärpan och skäregenskaperna står i den främsta rummet så vinner tveklöst Takamura. Om priset är det viktigaste så är Shibmasa mycket svårslagen. För dig som söker ett spännande utseende kan valet stå mellan Masutani och Sakai Takayuki, och om du vill ha en kniv som är väldigt bra på väldigt mycket, ja då kanske Kashima RS-60 är din kniv.
Lycka till med valet av santoku!
/Gänget på cleancut.