Santoku är av de vanligaste och mest allsidiga knivmodellerna. Här jämför vi 5 rostfria santoku-knivar i prisklassen 595-1595 kr.

Lär dig mer om Santoku-modellen här: 

Personalen_tipsar_2.png

 

 


 

Förklaring betyg:

- Prestanda - Avser skärpa ur kartong, hållbarheten på skärpan samt nivå på skäregenskaper (5 = extremt hög prestanda)

- Funktion och känslighet - Enkelhet i användande och tålighet på eggen (5 = vem som helst kan använda denna kniv)

- Värde - hur mycket kniv får man för pengarna? (5 = köp nu!)

1. Shibmasa

Pris: 595 kr 

https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku_vg5-detail

Shibmasa är en väldigt prisvärd kniv med ett mycket tunt blad. Kniven är maskintillverkad i det rostfria stålet VG-5 och den har ett skaft i valnöt.

Eftersom eggen är så tunn är den lätt att slipa riktigt vass. Om du söker en enkel kniv med hög prestanda är detta ett mycket bra val!

 

Prestanda:   vcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Funktion:     vcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Värde:           vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

 

       Namnlös_design_5.png                                                                                                                                                                        

 


 

 2. Masutani

Pris: 995 kr

https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/masutani_santoku-3004-detail

Masutani tillverkar väldigt prisvärda och fina knivar i den japanska staden Echizen. Det som imponerar mest med denna kniv är hur tunn och fin den är i eggen, någon man vanligen bara ser på dyrare knivar. Stålet heter VG-1 som är ett relativt hårt stål som härdas till 59-60 HRC. Det är rostfritt och presterar mycket bra, även om det är mindre  slitstarkt än sin storebror VG-10. Runt kärnstålet ligger 1 lager mjukare stål på vardera sida. Det gör bladet lite mer flexibelt än singelstål samtidigt som övergången mellan kärnstål och kappan ger en spektulär effekt. Skaften tillverkas av pakkaträ och är slimmade och behagliga, något som gör att balanspunkten ligger precis där man vill ha den, ett par centimeter in på bladet. Vi rekommenderar! 

Prestanda:   vcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Funktion:     vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Värde:           vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

  

 

Namnlös_design_6.png

 


3. Kashima RS60

Pris: 1395 kr

 https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku-1-detail

Kashima RS-60 är en serie knivar med riktigt fina egenskaper som tillverkas i den japanska knivstaden Seki City. Knivarna ligger skönt i handen tack vare det väl avvägda balansen och det avrundade skaftet i mixad pakkaträ. Kniven har precis lagom tyngd med balanspunkt precis framför bolstret. Stålet i knivarna heter RS-60 som är ett rostfritt singelstål som härdas till 60 HRC. Det är med andra ord ett mycket hårt stål som håller skärpan väl samtidigt som det är lätt att skärpa. Tack vare det mycket tunna bladet är detta en kniv som skär väldigt bra samtdigt som de mjuka formerna gör kniven behaglig att arbeta med.

 

Prestanda:   vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Funktion:     vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Värde:           vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

 

 Namnlös design 8

 


 

4. Sakai Takayuki 33 layer

Pris: 1595 kr

 https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku_takayuki-4555-4556-detail

Bladet är tillverkat av det mycket populära och högpresterande stålet VG10 (rostfritt stål). Runt kärnstålet ligger 32 lager mjukare stål som skapar ett vackert damaskusmönster. Den övre delen på bladet har hammarbankats och polerats till en halvblank yta. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av keyakiträ med ett bolster i röd pakkaträ. Det här är en kniv med mycket hög kvalitetskänsla.

Prestanda:   vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Funktion:     vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Värde:           vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

SAK

 


 

5. Takamura V10 SPECIAL

Pris: 1395 kr

https://www.cleancut.se/butik/knivserier/takamura-2-serier/v10-special/santoku2013-08-22-12-27-052013-08-22-12-27-05-54-detail

En japansk kockkniv med 3 lager stål. Kärnstålet består av lyxigt VG-10 stål (hårdhet 60-62 på Rockwellskalan). Denna kniv har ett extremt tunt och välslipat blad med skärpa som går att raka sig med. Den tunna och vassa eggen gör dock att bladet blir känsligt för hårdare råvarar, varför denna kniv ska användas med försiktighet så att skador på eggen inte uppstår. Handtaget i pakkaträ har 3 nitar samt bolster som bidrar till en avvägd balans. En lätt och högpresterande japansk kockkniv!

Prestanda:   vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

Funktion:     vcccada.pngvcccada.png

Värde:           vcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.pngvcccada.png

 

Namnlös_design_11.png

                                        

 

Se när vi hackar lök med Knivar från Takamura:

hackalök

 

 


 

SE_ALLA_VÅRA_SANTOKU-KNIVAR_1.png

 

Så vilken av dessa är 'bäst'? Sanningen är att det inte är så enkelt att svara på då vi alla har olika behov. Men om skärpan och skäregenskaperna står i den främsta rummet så vinner tveklöst Takamura. Om priset är det viktigaste så är Shibmasa mycket svårslagen. För dig som söker ett spännande utseende kan valet stå mellan Masutani och Sakai Takayuki, och om du vill ha en kniv som är väldigt bra på väldigt mycket, ja då kanske Kashima RS-60 är din kniv.

Lycka till med valet av santoku!
/Gänget på cleancut.

 5santoku 2