Våren är äntligen här! Säsongen som för många är synonymt med studentfirande, nytända grillar och allmänt lättare studs i steget.
Även om vi på cleancut just nu kanske är inne i lite av en lugnare årstid så vet vi att många letar presenter till sin studentfirande tonåring som kanske också är på väg att fly boet och flytta hemifrån och där en bra kökskniv kan komma väl till pass.
Sedan innebär ju varmare väder att det är grillsäsong, så varför inte ”bena ur” lite vad vi väljer för knivar som passar in här?
Vi har även stora leveranser från bl.a Hinoura, Wakui och Shapton som väntas in inom kort eller som redan är här när du läser detta.
Låt oss ställa lite frågor till personalen på cleancut:
Kökskniv som studentpresent, vad ska man välja?
Jerker Danielsson
- Det beror givetvis på vem personen är, är hen extremt matlagningsintresserad, duktig att ta hand om sina verktyg och förstår hur en ”riktig” japansk kniv fungerar? Köp en Takamura, svårslagen i ren prestanda men spröd och kommer gå sönder om den behandlas fel. Nu har jag gjort det här ett tag och vet att den typen av knivar sällan blir rätt i sammanhanget så... Rent generellt, köp en Santoku och varför inte en från Kashima RS60 eller Ohishi vg10? Det är japanska knivar gjorda för det västerländska köket och båda har precis det man önskar; Ett bra rostfrittstål som håller skärpan länge och de levereras rakbladsvassa ur kartong.
Johan Graaf
- Jag skulle rekommendera en kniv som är rostfri samt inte för stor, någonstans mellan 16-18 cm. Fördelaktligen en Santoku då den är väldigt mångsidig och passar både den nya matkreatören och den erfarna kocken. Om vi nu ska kika på märken slulle jag säga att Sakai Takyuki INOX är en väldigt bra instegskniv till ett väldigt förmånligt pris. Vill vi ta ett steg upp på knivtröskeln skulle jag säga Tsunehisa Damaskus då denna kniv ger ett väldigt vackert intryck med sin polerade damaskerade yta. Den tunna geometrin gör att kniven presterar väldig bra då den praktist taget bara glider igenom råvaran som om den inte vore där.
Ayanori Suzuki
- För studentpresent skulle jag välja antingen Kashima RS-60 eller Sakai Takayuki Grand Chef. Storleken är antingen 18 cm santoku eller kockkniv 21 cm. Det är riktigt allsidiga knivmodeller, så om man har en av dem då klarar man sig väldigt långt. Både RS-60 och Sakai Takayuki Grand Chef har jättebra balans, sköna skaft som ligger jättebra i handen och har väldigt tunt blad. Hårdheten på de här stålen är mellanhårda, så lätt att slipa men håller skärpan länge, plus chippar inte så lätt!
Läs mer om knivar i vår knivskola
Utrustning till den framtida kocken, vad behöver man?
Jerker Danielsson
- Risk för att få sparken nu men köp inte femton knivar, du vet knappast vad eller vilka du kommer behöva i framtiden så investera smart och långsiktigt. Du kommer dock behöva en kockkniv då det är ett fundamentalt verktyg i ditt yrke, en skröna som jag tycker stämmer rätt bra är att kockkniven gör 90% av allt skärande i köket så lägg dina pengar där och bygg din knivväska runt den och framförallt lär dig ta hand om din Kockkniv på bästa sätt, att lära sig slipa sin kniv istället för att skicka iväg den till nått obskyrt sliperi kan vara en ovärderlig investering. Läs mer om slipning här.
Johan Graaf
- Då jag själv kommer från köksbranschen sedan 20 år så kan jag se till vad jag själv behöver och ha behövt. En bra lite tåligare kockkniv på 21 cm samt en petty på 12 – 15 cm till detta är en knivväska samt bladskydd och absolut ett keramiskt bryne, det är vad man (BEHÖVER). Om jag skulle rekommendera ett märke så skulle jag säga Kashima RS60 som första knivmärke. Vill du nu ta nästa steg inom knivvård så rekommenderar jag att du lär dig slipa dina knivar på sten. Boka slipkurs med johan här.
Ayanori Suzuki
- Om jag var en blivande kock skulle jag vilja ha knivar som är ganska tåliga och lätta att vässa med ett rosttåligt stål. Ett keramiskt bryne, en tweezer, en liten skalkniv från Victorinox, Kanske en brödkniv och självklart en knivrulle/knivväska.
Kockknivar från Ohishi, Kashima och Sakai Takayuki vi på cleancut rekommenderar till framtida och professionella kockar:
Grillning, och nu snackar vi kött, vad är ett absolut måste för att ta hand om köttet på bästa sätt?
Jerker Danielsson
- En riktigt tunn allkniv på 13-15 cm för att pusta, gärna en från Takamura eller Sakai Takayuki och en stadig handsmidd trancherkniv/sujihiki i kolstål från Shiro Kamo eller Yoshikane. Jag är i och för sig väldigt sugen på en slicer från Sakai Takyuki med svenskt Uddeholmstål. Laser!
Johan Graaf
- När jag grillar använder jag väldigt ofta min takamura R2 petty på 15 cm för att putsa kött, när jag trancherar färdigt grillat kött så tycker jag om att använda min kockkniv från Shiro kamo Kazan på 24 cm.
Christofer Åslund
- Jag väljer nog också en 24 cm lång kniv så att jag verkligen får med hela skivan i varje skär. Om jag har möjlighet så väljer jag en kniv med ett lite lägra blad vilket gör att bladet glider lättare genom råvaran. En sujihiki slicer är extremt bra på att tranchéra, men kockkniven på 24 cm blir mer allsidig då den även tar hand om löken och vitkålen.
Ayanori Suzuki
- Det är jättesällan jag grillar en stor köttbit, men när jag putsar någon köttbit använder jag en victorinox skalkniv. När jag trancherar rostbiff eller julskinka använder jag en 27 cm Yanagiba.
Sätt ihop ett perfekt slippaket för dina knivar hemma.
Jerker Danielsson
- Shapton PRO 1000 för att slipa fram en ny egg, Shapton GLASS 6000 för att polera eggen (har i stort sett bara tunna kolstålsknivar hemma) och sedan en diamantplatta för att framförallt plana stenarna med men också för framtida urtunning av knivar. Sedan är det inte fel med ett medelgrovt rostsudd för underhåll av knivarna. Tre stenar räcker då jag inte är lika galen som dom andra nördarna här på ”bygget” :). Strigel förresten, absolut ett måste! Jag skulle aldrig bli nöjd med en slipningen om jag inte får avsluta på en strigel och ta bort rester från råeggen.
Johan Graaf
- Min absoluta ”go to” sten är min Shapton PRO 1000 följt av min Shapton PRO 2000, Shapton pro 5000 till dessa skulle det även behövas en diamantplatta för planing samt reparationer och för att gämna ut reporna från diamanten använder jag en shapton glas 220. Självklart får vi inte glömma vår hållare så vi kan lägga stenarna på något och få lite utrymme för knogarna. Går vi vidare in på speciellt kolstålsknivar vill jag gärna avsluta på en natursten.
Ayanori Suzuki
- Ett perfekt slippaket hemma hos mig skulle vara en diamantplatta, en Shapton Glass 500, 1000, 3000, Shiro-Suita, Awase och ljus Uchigumori. Personligen tycker jag om Shapton Glass därför att de är väldigt finkorniga, och lämnar inte djupa repor. Glass 1000 ger väldigt fin och krämig slurry som påverkar resultatet av fin kasumi. Glass 3000 är perfekt bridge till naturstenar.
Se när Ayanori slipar fram Kasumi med en natursten på en kniv från Shiro Kamo
Påfyllt lager av knivar från både far och son Hinuora, kan vi få en liten snabb review av deras knivar?
Jerker Danielsson
- Knivar från Sanjo i Japan är i regel fantastiska och Hinoura är knappast något undantag. Rejält tapperade i ryggen vilket ger en gedigen känsla i handen men ändå väldigt tunna där det räknas, bakom eggen! Tsukasas (pappa Hinoura) knivar är ju något utöver det vanliga, helt otroliga knivar och ett måste för en riktig knivsamlare.
Christofer Åslund
- Familjen Hinoura har inte kunnat leverera speciellt mycket knivar under pandemin. Hela vårt lager av Hinoura var faktiskt slut när denna nya sändning anlände. Jag vet inte om det har med pandemin att göra, men kvalitet och finish på denna batch är makalöst bra. Riktig wow-känsla!