Allkniv


En enkelslipad allkniv med 13 cm långt blad.
Bladhöjd: 33 mm
Vikt: 87 gram
Slipfas: Högerslipad
Stål: Shirogami#2 med järnkappa
Kniven smids helt för hand i kolstålet shirogami#2. Eggen är enkelslipad (högerslipad) och kniven har en kraftig rygg för att ge rätt slipfas. Trots den kraftiga ryggen är eggen mycket tunn och skär fantatiskt bra. Det som gör denna kniv extra speciell är att eggen är handslipad på naturstenar för att få en vacker kasumi-finish. Den är skrämmande vass och kiriban är helt utplanad för hand.
Skaftet är handgjort och består av rötad lönn.
Suzuki uchihamono ligger i Yamagata, Japan. Smedjan etablerades för 60 år sedan och drivs nu i andra generationen. Formen på Suzukis knivdesign kommer från den ursprungliga skäran. Han tillverkar en speciell kökskniv för att skala potatis, en för att skära vitlöksrötter etc och hans design har fått mycket beröm av professionella kockar i Japan. Mr. Suzuki är skicklig på att smida enkelslipade knivar och han kan skapa komplexa kurvaturer samtidigt som han bevarar en tunn geometri. I dagsläget är det få hantverkare som behärskar denna teknik i Japan.
Mr Suzuki säger: "Jämfört med vanliga skäror kan de flesta andra smeder inte uppnå samma höjd", så han vill utmana det mer. Den föregående generationen ägnade två år åt att färdigställa vitlöksrotkniven efter många experiment. Smedjans hemliga teknik har gått vidare i arv till den nya generationen och Suzuki san säger också: "Även om tillverkningen av det här specialverktyget är mycket svårt vill jag i framtiden fortsätta att arbeta hårt för det, så länge det finns människor i behov av dessa verktyg'.