Allkniv


Allkniv med 13,5 cm långt blad. Skaft i ebenholts.
Vikt: 90 gr
Tjocklek mitten av rygg: 2,2 mm
Bladhöjd häl: 31 mm
Eggens längd: 138 mm
Stål: Aogami#2
Cladding: Järn
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Toshihiro Wakui är mycket talangfull och han tillverkar väldigt välsmidda knivar i kolstål. I denna serie använder han kärnstålet är Aogami#2 som han väller ihop med mjukt järn (warikomi). Det vanliga är att smeder köper in färdiglaminerat stål, men Wakui väller numer samman sitt eget bladmaterial för att få det exakt som han vill. Bladets finish kallas nashiji kurouchi vilket är en grov och svärtad yta. Trots den råa finishen har Wakui rundat av alla kanter och gett bladet mjuka former. Han taperar bladen med stor skicklighet (avsmalning från rygg till spets) och kniven ligger därför väldigt bra i handen. Handtaget är åttakantig i träslaget macassar ebenholts. Det har väldigt fin lyster och bra vikt. Macassar ebenholts är väldigt dyr men till denna serie behöver skaftet ha rätt vikt för att matcha bladets tyngd.
Behöver jag köpa till extra skärpa till min nya Wakui-kniv?
Det korta svaret är nej, kniven är ruskigt tunn och skarp ur kartong. Vad vi gör är att kontrollera att profilen är perfekt, dvs att kniven rör sig helt mjukt över skärbrädan utan några high- eller lowspots i profilen samt att den har en lagom flatspot. När vi är nöjda med profilen polerar vi eggen för hand på japanska naturstenar och vi garanterar att kniven levereras hysteriskt vass när du köper detta tillägg.
Aogami#2 är ett kolstål som inte är rostfritt. Var försiktig när du använder kniven eftersom den tunna och mycket hårda eggen lätt kan ta skada om du hackar i hårdare partiklar.