Kockkniv


Kockkniv med 24,5 cm långt blad.
Bladhöjd häl: 57 mm.
Vikt: 208 gr
Kärnstålet heter shirogami#1 som är ett väldigt fint kolstål med hårdhet 63 HRC. Runt kärnstålet ligger ett lager järn på vardera sida, som har en svart kurouchifinish. Knivarna har en rå och kraftfull framtoning och dom ligger suveränt i handen.
Tanaka Kama Kogyo heter ägaren av Matsubaras knivsmedja i Nagasaki. Han är den 4:e generationen smeder i sin familj och han smider bladen för hand med stor precision. Till exempel laminerar han stålet för hand (warikomi). Det är en tidsödande process där han hugger upp ett spår i mjukare metall och lägger in kärnstålet för hand helt enligt traditionella metoder. Stålet heter shirogami vilket är ett mycket rent kolstål som tar en fantastiskt tunn och vass egg. Eggens kvalitet hänger väldigt mycket på härdning och värmebehandling. Vi har själva använt Matsubaras knivar och kan intyga att kvaliteten på stålet är riktigt, riktigt bra. Skärpevarighet och skäreffektivitet hos Matsubaras knivar slår det mesta.
OBS: Kolstål är inte rostfritt. Se därför till att torka kniven direkt efter användning för att inte bladet ska angripas av rost.
e därför till att torka kniven direkt efter användning för att inte bladet ska angripas av rost.