Santoku


Santoku med bladlängd 16,5 cm.
Kärnstålet heter aogami#2 som är ett rent kolstål som tar en läskigt skarp egg samtidigt som det är enkelt att slipa. Runt kärnstålet ligger ett lager svärtat järn som bankats till en rå yta (kurouchi tsuchime). Skaftet tillverkas av valnöt i åttakantig form.
Kisuke Manaka är en relativt ung smed i 5: e generationen, och han smider sina blad i staden Kasukabe i Japan. Manaka-san smider allt från grunden och han laminerar till och med stålet för hand (hon-warikomi). Kvalitet och finish är väldigt viktigt för Manaka och han slipar därför alla blad för hand på japanska naturstenar. Det är därför dom får så vacker kasumifinish med tydlig kontrast mellan kärnstål och kappa (hongasumi).
Det här är en riktigt fin kniv som vi verkligen rekommenderar. Handgjort från grunden!
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning så att inte rostangrepp uppstår. Kolstålet kommer med tiden att utveckla en patina i olika toner. Detta är fullt normalt, men kan poleras bort med polerpasta om så önskas.