Santoku


Santoku med 18 cm långt blad.
Bladhöjd: 54 mm
Vikt: 164 gram
Kashima Sanjo är en fantastiskt fin serie som smids för hand i Japan. Kniven har en kärna av kolstålet shirogami#2 som är mycket lättslipat och som tar en imponerande vass egg. Geometrin på denna kniv är någonting utöver det vanliga. Bladryggen är relativt kraftig samtidigt som den har väl avvägd tapering och en mycket tunn egg. Eftersom eggen är så delikat krävs det att kniven används korrekt så att skador på bladet inte uppstår (läs mer om korrekt hantering i vår knivskola). Bladsidorna har en mattborstad finish och kärnstålet har polerats spegelblankt. Känslan i handen är suverän. Kniven har fin tyngd samtidigt som den känns nätt och delikat. Det här är en riktig vinnare som vi är väldigt stolta över.
Skaftet är åttakantigt.
OBS: Shirogami#2 är inte rostfritt. Kappan runt kärnstålet tillverkas dock av rostfritt stål som inte kommer att påverkas nämnvärt av fukt och råvaror. Tänk på att alltid torka eggen torr för att undvika rostangrepp. Eftersom stålet är reaktivt kommer en patina att uppstå relativt snabbt. Om du skär i proteiner så uppkommer en blå och grön patina, medan grönsaker ger mer av en grå- och brunaktig patina.