Allkniv


Allkniv med 15 cm långt blad.
Stål: Aogami#2 (Kolstål)
Hon Warikomi - Handgjort in i minsta detalj
Denna serie smids för hand i den japanska staden Tosa av en smed som arbetar helt ensam. Han använder kolstålet aogami#2 som härdas till 63-64 HRC. Det blir med andra ord extremt hårt och går att slipa mycket vasst. Det är ett fantastiskt hantverk som vi själva har bevittnat, och alla delar av tillverkningen sker helt manuellt. Det här är en kniv för dig som söker en unik kniv som är raka motsatsen till massproduktion och glänsande förpackningar.
Hon Warikome innebär att bladet välls ihop för hand av kärnstål och järn. Detta är ett mycket tidsödande och svårt hantverk som ytterst få smeder utför. Det vanliga är att man låter ståltillverkaren laminera stålet i 3 eller fler lager, som sedan smids eller stansas ut till knivblad. Kashima Warikomi tillverkas helt för hand genom att smeden först hugger upp ett snitt i järnet och sedan placeras kärnstålet inuti. Den stora fördelen med detta är att kärnstålet inte behöver hettas upp lika många gånger och lika länge. Det begränsar korntillväxten i stålet och man maximerar stålets egenskaper.
Skaftet har en åttakantig form och består av träslaget valnöt. Bolstret tillverkas av svart pakkaträ.
Behöver jag köpa till extra skärpa till Kashima Warikomi?
Det korta svaret är nej, eggen är mycket skarp ur kartong. Vad vi gör är att kontrollera att profilen är perfekt, dvs att kniven rör sig helt mjukt över skärbrädan utan några high- eller lowspots i profilen samt att den har en lagom flatspot. När vi är nöjda med profilen polerar vi eggen för hand på japanska naturstenar och vi garanterar att kniven levereras hysteriskt vass när du köper detta tillägg.
OBS: Kolstål är inte rostfritt! Se därför till att torka av kniven efter användning så att inte rostangrepp sker.