Hon Warikomi - Handgjort in i minsta detalj
Denna serie smids för hand i den japanska staden Tosa av en smed som arbetar helt ensam. Han använder kolstålet aogami#2 som härdas till 63-64 HRC. Det blir med andra ord extremt hårt och går att slipa mycket vasst. Det är ett fantastiskt hantverk som vi själva har bevittnat, och alla delar av tillverkningen sker helt manuellt. Det här är en kniv för dig som söker en unik kniv som är raka motsatsen till massproduktion och glänsande förpackningar.
Hon Warikome innebär att bladet välls ihop för hand av kärnstål och järn. Detta är ett mycket tidsödande och svårt hantverk som ytterst få smeder utför. Det vanliga är att man låter ståltillverkaren laminera stålet i 3 eller fler lager, som sedan smids eller stansas ut till knivblad. Kashima Warikomi tillverkas helt för hand genom att smeden först hugger upp ett snitt i järnet och sedan placeras kärnstålet inuti. Den stora fördelen med detta är att kärnstålet inte behöver hettas upp lika många gånger och lika länge. Det begränsar korntillväxten i stålet och man maximerar stålets egenskaper.
Kashima Warikomi
Hon Warikomi - Handgjort in i minsta detalj
Denna serie smids för hand i den japanska staden Tosa av en smed som arbetar helt ensam. Han använder kolstålet aogami#2 som härdas till 63-64 HRC. Det blir med andra ord extremt hårt och går att slipa mycket vasst. Det är ett fantastiskt hantverk som vi själva har bevittnat, och alla delar av tillverkningen sker helt manuellt. Det här är en kniv för dig som söker en unik kniv som är raka motsatsen till massproduktion och glänsande förpackningar.
Hon Warikome innebär att bladet välls ihop för hand av kärnstål och järn. Detta är ett mycket tidsödande och svårt hantverk som ytterst få smeder utför. Det vanliga är att man låter ståltillverkaren laminera stålet i 3 eller fler lager, som sedan smids eller stansas ut till knivblad. Kashima Warikomi tillverkas helt för hand genom att smeden först hugger upp ett snitt i järnet och sedan placeras kärnstålet inuti. Den stora fördelen med detta är att kärnstålet inte behöver hettas upp lika många gånger och lika länge. Det begränsar korntillväxten i stålet och man maximerar stålets egenskaper.