Chinese cleaver



Cleaver med 21 cm långt blad. Detta är inte en köttyxa utan en grönsakskniv med en tunn egg. Det används för att hacka grönsaker precis som en nakiri. För tuffare arbeten rekommenderar vi istället en köttyxa men en grov egg och ett mjukare stål.
Vikt: 466 gr
Tjocklek mitten av rygg: 2,1 mm
Bladhöjd häl: 110 mm
Eggens längd: 212 mm
Slipvinkel: 12,5 grader per sida
Skärpevärde: 9,37 av 10 (se produktbild)
Stål: Aogami #2 (63-64 HRC)
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Denna serie har ett kolstålsblad av typen Aogami#2. Bladet har en svart finish, kurouchi, som ger en rå och vackert svart yta. Bladet är mycket tunt och kniven är väl viktad och balanserar fint i handen.
Släkten Moritaka (Japan) påbörjade sin tillverkning redan 1293 genom Kongohyoe Minamoto no Moritaka (金剛兵衛源盛高). Idag, drygt 700 år senare, sker tillverkningen fortfarande för hand även om vissa tekniska hjälpmedel förekommer. Moritakas knivar är kända världen över och deras blad håller mycket hög kvalitet.
Behöver jag köpa till extra skärpa till min nya Moritaka-kniv?
Det korta svaret är nej, kniven är ruskigt tunn och skarp ur kartong. Vad vi gör är att kontrollera att profilen är perfekt, dvs att kniven rör sig helt mjukt över skärbrädan utan några high- eller lowspots i profilen samt att den har en lagom flatspot. När vi är nöjda med profilen polerar vi eggen för hand på japanska naturstenar och vi garanterar att kniven levereras hysteriskt vass när du köper detta tillägg.
Obs: Kolstål är inte rostfritt. Med tiden kommer bladet att få en vacker patina även om den svarta kurouchi finishen ger ett gott skydd. Om bladet lämnas i väta kommer rostangrepp att uppkomma. Tänk även på att det tunna och hårda bladet kan ta skada om du hackar i hårda råvaror, ben eller i fryst mat.