Sujihiki


Sujihiki, tranchérkniv, med 27 cm långt blad.
Vikt: 175 gr
Tjocklek mitten av rygg: 2,1 mm
Bladhöjd häl: 42 mm
Eggens längd: 275 mm
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Yoshikane har sin verksamhet i Sanjo (västra Japan). Här smids knivar med stor precision och alla produkter håller mycket hög kvalitet. Denna kniv har en kärna av kolstålet Shirogami#2 som är mycket lättslipat och har en imponerande vass egg direkt ur kartong. Likt andra kända smeder från Sanjo är Yoshikanes knivar väl avrundade och ligger mycket bra i handen. Typiskt för områdets smideskultur är att man arbetar med aningen tjockare råmaterial så att varje kniv får lagom tyngd och väl avväd balans.
Bladet består av en trelagerskonstruktion. Kärnstålet är kolstålet shirogami #2 och runt kärnan ligger ett lager järn på vardera sida. Dessa utanpåliggande lager är svärtade (kurouchi) med hammarbankad finish (tsuchime). Skaftet tillverkas av Hoträ med bolster i buffelhorn.
Behöver jag köpa till extra skärpa till min nya Yoshikane kniv?
Det korta svaret är nej, kniven är ruskigt tunn och skarp ur kartong. Vad vi gör är att kontrollera att profilen är perfekt, dvs att kniven rör sig helt mjukt över skärbrädan utan några high- eller lowspots i profilen samt att den har en lagom flatspot. När vi är nöjda med profilen polerar vi eggen för hand på japanska naturstenar och vi garanterar att kniven levereras hysteriskt vass när du köper detta tillägg.
OBS: Kärnan och dess utanpåliggande lager är inte rostfria. Torka därför eggen noga efter användning.