info@cleancut.se | 08 23 33 32                                 AAA small

dmd_miljo
DMD_2
Artikelnummer: DMD100_150
Cleancut

Diamantsten dubbelsidig

Array
alltid fri frakt
Pris:
595,00 kr
availability
Beskrivning

Diamantstenen är ett kraftpaket som med snabbhet reparerar hack i eggen och planar ut dina slipstenar. Den är dubelsidig och kommer med en supergrov #100 sida samt en grov #150 sida. Båda sidor används för grövre arbeten och vi rekommenderar att du går över till en keramisk våtsten efteråt.

Den här diamantsten använder du för att slippa spendera timmar på en för allt för fin slipsten. Den är även suverän till att rensa dina stenar för stålbeläggningar och den ser till att slipstenen hålls plan. Vi jämnar våra stenar varje gång vi slipar, några sekunder varje gång och stenen känns som ny vid varje slipning.

Längd: 202 mm | Bredd: 70 mm | Tjocklek: 8 mm


Plana ut dina våtstenar! 

Att plana ut en våtsten är väldigt viktigt. Du gör det av två anledningar. För det första behöver stenen vara helt plan för att du ska få korrekt anläggningsyta. När stenen används kommer den alltid slitas mer i mitten än runt kanterna. Det ger en konkav form på stenen, likt en skateboardramp. Om du slipar på en konkav sten kommer stenen skapa olika vinklar beroende på var på stenen du befinner dig. Det spelar därför ingen roll att du som slipar håller kniven i en konstant vinkel, resultatet kommer bli lidande. Den andra anledningen till att du vill plana din sten varje gång du har slipat är att du rensar stenen från stålrester. Du kanske har sett att din sten blir mörkare efter ett tag och att den får svarta streck på sig? Det är stålrester från kniven som lägger sig som ett skikt mellan stenen och kniven. Stålresterna slaggar igen stenen och täcker för de vassa partiklar i stenen som är väsentliga för att stenen ska ”ta” på ett bra sätt. Du får en alltmer ineffektiv sten och återigen blir resultatet lidande. En plan och ren sten är nyckeln till snabb och effektiv stenslipning, och en grov diamantsten är det mest effektiva sättet att jämna av dina stenar. 

Obs: När diamantstenen är ny är det väldigt aggressiv. Relativt snabbt lugnar den dock ner sig. Vi rekommenderar därför att du först planar några grövre stenar för att slippa repor i polerstenarna. Så snart diamantstenen har slipats in så skapas en kudde av sörja mellan stenen och diamanten och du får då inga repor att tala om. Det är därför man alltid ska plana stenerna med vatten.

Slipa knivar med diamantsten.

Diamantstenen är också det mest effektiva sättet att grovslipa en kniv på. Du kan använda den till flera olika uppgifter. Det mest uppenbara är att slipa bort hack och trasiga spetsar. Här används den som en vanlig slipsten och när du har slipat bort tillräckligt med stål går du över till en mer finkornig våtsten. Din kniv kanske inte har några hack men är väldigt sliten i eggen? Vi brukar då säga att eggen är rund och har en egg som mer liknar ett U än ett V. Här behöver du slipa bort ”axlarna” på eggen så att U-formen övergår till ett V. Även här är diamanstenen ett bra redskap då det sparar tid jämfört med en ”whetstone”. Det sista området där en diamantsten är ovärderlig är om du vill tunna ut bladsidorna på en kniv. Om du tar fram din kniv och nyper eggen med tumme och pekfinger så vill du att det området (den understa centimetern) ska vara tunn och fin. Om du istället har kännbar massa där så kommer kniven skära betydligt bättre efter uttunning. En bra diamantsten gör det jobbet snabbare än en våtsten på 220 grit, men kommer samtidigt lämna grova spår och repor som du behöver slipa bort med en finare sten (lämpligtvis med en våtsten mellan 220-500 grit). Man får alltså välja mellan att antingen använda den snabba diamantstenen som lämnar repor, eller avsätta mer tid med en grovkornig våtsten.

 

Öppet köp 30 dagar
Ring Oss 08-233332
Fraktfritt över 500 kr

Störst utbud av kockknivar

 

Fri frakt från 500 kr

 

Fysisk butik

 

Besök vår butik

Vi finns i Bromma på Ranhammarsvägen 20