Tamahagane

tamahagane5

Tamahagane-stål utvinns ur järnhaltig sand och genomgår en omfattande reningsprocess innan det blir till de stålklumpar som sedan smids ut till de legendariskt vassa svärden. Det japanska svärdet, katana, bygger på en unik kombination av hårt och mjukt stål – hårt i eggen för skärpans skull, mjukare i resten för seghet och tålighet. Utifrån denna teknik tillverkar Tamahanage idag sina knivar.

Mellan ca 1680 och 1850 var det fred i det som idag kallas Japan och detta innebar att de samurajer som då fanns, istället för att slåss, kunde ägna sig åt att dekorera sina svärd med olika graverade mönster och texter. Samurajsvärden från denna tid är därför ofta mycket vackert dekorerade. Denna tradition att dekorera sina svärd och knivar är något som Tamahagane idag för vidare genom att dekorera bladet på vissa av sina knivmodeller med vackra tecken.

Tamahagane knivarna har tagit sitt namn från denna uråldriga tillverkningsprocess. Tamahaganes kniv ”San” har dessutom tillverkats utifrån denna kunskap, tillverkningsprocessen har sedan modifierats för att göra stålet mer lättslipat och bättre anpassat till vår moderna livsstil.

Tamahagane-stål utvinns ur en svart järnhaltig sand och genomgår en omfattande reningsprocess innan det smids till de legendariskt vassa svärden. Smältprocessen för detta stål skiljer sig avsevärt mot den process som används vid vanlig massproduktion. Det är en omständlig process som tar cirka 72 timmar att genomföra. Det japanska svärdet, katana, som görs av Tamahaganestål, bygger på en unik kombination av hårt och mjukt stål – hårt i eggen för skärpans skull, mjukare i resten för seghet och tålighet.

 

3-Ply består av 3 lager stål (mjukt-hårt-mjukt) som valsas ut till knivämnen. Centrumstålet är hårt VG5-stål, sidostålet består av mjukare SUS410-stål. "Samurajtekniken" ger en egg med fantastisk skärpa. Handtaget är tillverkat i rostfritt 18/10-stål.

 

Kyoto är en kniv med 63 lager stål i damaskusdesign, en hård kärna varvat med mjukare stål ger en mycket stark och följsam kniv. Bladet hamras för att uppnå det vackra utseendet. Det rostfria stålhandtaget är mattblästrat vilket ger en fin kontrast till bladet.

 

SAN har tre lager stål (mjukt-hårt-mjukt) som valsas ut till knivämnen. Denna teknik ger en fantastisk egg kombinerad med extremt bra styrka och rosttålighet. Det greppvänliga handtaget är tillverkat i rödbrun pakkawood. Detta är ett hållbart, vattentåligt och vackert material.

 

SAN Tsubame har tre lager stål, samma som serien SAN. Bladet har sedan hammarbankats för att råvarorna ska släppa lätt från bladet. Handtag i mörk mikarta. 

 

SAN Sakura består av ett enda stycke AUS6AM rostfritt stål som går från spetsen av knivbladet till slutet av handtaget. Hårdhet 58 grader Rockwell. Handtaget är tillverkat av exklusiv Mikarta och säkrat med tre rostfria nitar.

 

San Kyoto är en exklusiv serie knivar som omfattar 18 modeller. De är tillverkade i damaskerat stål som är extremt hårt i kärnan och håller skärpan länge. Bladen är uppbyggda av 63 lager stål. De svarta handtagen är tillverkade av Mikarta.