info@cleancut.se | 08 23 33 32                                 AAA small

Här kan du följa vissa utvalda knivmodeller som nyligen kommit in i sortimentet. Kika på youtubefilmen och läs inspirerande ord om tillverkaren. Kanske är det här du stöter på din nästa favorit?

Syungo Ogata SG-2 Santoku | LÄNK till produkt

Ogata är en skicklig knivmakare från Takefu i Japan. Han har arbetat som slipare år den kända smeden Shiro Kamo i flera år, men de senaste 3 åren har han arbetet fristående och hans knivar har fått mycket uppskattning världen över. Eftersom han använder pulverstål i sina knivar blir inte behovet av varmsmide viktigt. Det är ett mycket stabilt stål med en väldistribuerat korn som helt enkelt inte behöver varmsmidas med fjäderhammare. Av den anledningen tar han hjälp av företaget Takefu Tokushu Steel som laserskär bladformen och värmebehandlar stålet. Alla andra aspekter av tillverkningen gör Ogata själv, med viss hjälp av sin fru som tar han om det administrativa.


 

Takeshi Saji Aogami#2 Rainbow damascus | LÄNK till produkt

Serien 'Rainbow Damascus' är en lyxig kniv med enastående formgivning. Bladets regnbågsliknande karaktär tas fram genom att man blandar koppar, mässig, rostfritt och kolstål. Själva den skärande eggen är av kolstålet aogami#2, ett stål som tar en fantastiskt vass egg och som skär mycket bra. Det här är en riktigt vacker och lyxig kniv som smids helt för hand av smeden Saji. Han arbetar i den japanska staden Takefu och Saji bär sedan länge den aktade titeln 'Dento Kogeishi', en titel som delas ut av den japanska staten till landets skickligaste hantverkare. Skaftet tillverkar Saji av horn, ett exklusivt material som Saji ofta använder när han tillverkar vildmarksknivar. 


 Hatsukokoro Yorokobi Kurouchi | Gyuto + kiritsuke 200 mm | LÄNK till produkt

Serien Yorokobi är en lyxig kniv med enastående formgivning. Den smids för hand i staden Sanjo som är ett högsäte för handsmidda japanska knivar. I denna serie används det semirostfria kärnstålet SLD som kläds i en kappa av koppar och svärtat stål vilket get ett regnbågsliknande mönster med tydliga kontraster. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av valnöt med bolster i svart buffelhorn.


 Hatsukokoro Yorokobi | Gyuto 200 mm | LÄNK till produkt

Serien Yorokobi är en lyxig kniv med enastående formgivning. Den smids för hand i staden Sanjo som är ett högsäte för handsmidda japanska knivar. I denna serie används det semirostfria kärnstålet SLD som kläds i en kappa av koppar och stål vilket get ett regnbågsliknande mönster. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av stabiliserad börk med en bred vit spacer.


 Mutsumi Hinoura | Santoku 170 mm | LÄNK till produkt

Ajikataya heter en serie knivar som tillverkas i samarbete mellan sonen Mutsumi och fadern Tsukasa. Knivarna tillverkas i kolstålet shirogami#2 och finishen på bladen är bedårande vackra. Familjen Hinoura är en av de främsta smidesfamiljerna i Japan. Alla knivar varmsmids för hand och inget blad lämnar Hinouras händer innan det är sylvasst och smitt till perfektion. I serien Ajikataya används kolstålet shirogami #2 som härdas till 63 HRC. Det är ett mycket hårt kolstål som tar en rakbladsvass egg. Hinouras knivar är våldsamt populära och leveranstiden är mycket lång. Finishen på bladet kallas tsuchime-kurouchi vilket är en hammarbankat och svartoxiderad yta som ger en mycket rustik och genuin känsla. 


Takahiro Nihei | Bunka 170 mm | LÄNK till produkt

 En handsmidd kniv av den mycket uppskattade smeden Takahiro Nihei. Han smider sina knivar helt för hand och han använder kolstålet Aogami Super, som värmebehandlas och smids till perfektion. Nihei har studerat hos Yoshikane och man ser tydliga likheter i smidet, blad annat på den kraftiga ryggen och tydliga taperingen. Bladets överdel har svart kurouchi-finish medan den undre delen av bladet har ett vackert damaskusstål med silkeslen finish. Knivarna har en underbar blandning av vikt och tunnhet. Dom skär fantastiskt bra samtidigt som dom ligger stabilt i handen. 


Hatsukokoro Komorebi | Gyuto 210 mm | LÄNK till produkt

Serien Komorebi är en av våra absoluta favoriter här på cleancut. Alla på bygget has stått och hållt den i handen med en tydligt känsla av att 'det här är kniven'. Kniven har det klassiska sanjosmidet med runda former och kraftig rygg med tapering. Komorebi smids för hand i kolstålet Aogami#1 som kläds med en vacker kappa av damskusstål i järn. Finishen på det vackra damaskusbladet är relativt blank. Du kan spegla dig i bladet utan problem, även om den är alltför dimmig för att kallas spegelpolerad. Det är en blank kasumi helt enkelt.

Stål: Aogami#1 med damaskusstål som kappa. HRC 63-64 (EJ rostfritt)
Vikt: 232 gram


 Satoshi Nakagawa | Damascus gyuto 230 mm | LÄNK till produkt

Kockkniv med 230 mm långt blad (mätt från spets till häl). Denna kniv är tillverkad med kolstålet Aogami#1, och värmebehandlad med stor precision för att skapa en otroligt vass egg med långe skärpevarighet.

Smeden bakom detta exceptionella verk är Satoshi Nakagawa, och slipningen utförs av den erkänt skicklige Morihiro san. Bladet är konstruerat av Aogami #1-stål med damask av järn, vilket ger en unik karaktär (Ej rostfritt). Med en vikt på 226 gram och en bladlängd på 230 mm uppvisar kniven prov på ett klassiskt Sakai-smide med stabil balans och fantastisk skäreffektivitet.

Bladhöjden vid hälen är 50 mm, och bladets tjocklek varierar från 3 mm vid bladryggen till 2 mm i mitten av ryggen. Skaftet, tillverkat av ebenholts, har en åttakantig form som gre bra grepp och en elegant touch.

Satoshi Nakagawa är som sagt en framstående smed i Sakai, Japan. Efter 16 års erfarenhet som huvudsmed hos Shiraki har Nakagawa nu blivit 'independent' och har nu fullständig kontroll över formgivning och produktionsmetoder. Han använder klassisk japansk smidesteknik för att skapa blad av högsta kvalitet. Vi har besökt honom flera gånger och blir var gång lika imponerade av hans totala hängivenhet till hanverket.


 Takeshi Saji | VG-10 Rainbow Damascus | LÄNK till produkt

"Rainbow Damascus" är en exklusiv kniv med enastående design. Bladets karakteristiska regnbågsmönster framträder genom en konstfull blandning av koppar, mässing och rostfritt stål runt en kärna av VG10-stål. Denna vackra och lyxiga kniv är skapad för hand av smeden Takeshi Saji, verksam i den japanska staden Takefu. Saji innehar den prestigefyllda titeln 'Dento Kogeishi', som tilldelas landets mest skickliga hantverkare av den japanska staten.