Fyra vanliga sätt att slipa kockknivar

När man talar om vinkeln på eggen skiljer man traditionellt mellan japansk och europeisk slipvinkel. Europeiska köksknivar har normalt ett mjukare och tjockare blad med 20-25 graders vinkel (ex Victorinox och Sabatier). De japanska knivarna har i regel betydligt hårdare blad och tål därför att slipas ner till 10-15 graders vinkel (Shun, Takamura, Mac, Global m fl). Eftersom knivar med väldigt hårda blad kan slipas med betydligt brantare vinkel och fortfarande behålla sin skärpa under användning har de japanska kockknivarna blivit omåttligt populära på senare år. Nackdelen är dock att hårda blad är svårare att slipa när de väl tappat sin skärpa. Vi rekommenderar att man med jämna mellanrum använder en slipsten för att återställa eggen, och underhåller skärpan med ett keramiskt bryne. Om man inte törs lägga sin dyrgrip på en slipsten så kan du skicka in kniven till oss så slipas den för hand på japanska våtstenar. 

Nedan går vi igenom de 4 vanligaste metoderna för att underhålla skärpan på sina köksknivar:

1. Slipsten.

2. Keramikbryne, diamantbryne eller stålbryne.

3. Sharpmaker från Spyderco.

4. Rullslipar och våtslipar.

5. Gå vår slipkurs och lär dig slipa på sten!


1. Slipa med slipsten

Japanska knivar slipas effektivast med en slipsten. Med en slipsten blir eggen inte förbrukad och du behöver aldrig lämna in den för omslipning hos ett sliperi. En stor fördel med slipstenen är att man tunnar ut eggen i takt med att knivens egg vandrar uppåt på bladet. Man får därför aldrig en kniv som upplevs ha ett tjockt blad. Att slipa med sten är dock inte trivialt utan kräver engagemang, tålamod och utrustning. Man lär sig dock relativt snabbt och som alltid ger övning färdighet.

En japansk slipsten verkar slipande genom att stenens vassa partiklar nöter bort stål. Dessa partiklar utgörs i Shaptons fall av aluminiumoxid som trubbas av och roterar ut ur stenen. Det bildas då en sörja tillsammans med knivens stålrester. En slipsten kan vara mer eller mindre effektiv beroende på vilka slipande partiklar den innehåller, vilket bindemedel som håller stenen samman samt hur hårt stål som ska slipas.

En grov sten (<700 korn) används normalt för att slipa bort små hack i eggen, eller för att profilera om bladet. Den lämnar en sträv yta efter sig som du behöver slipa med en finare sten innan du får upp någon skärpa att tala om. 

En medelfin sten sköter det vardagliga slipandet (800-2000 korn). Den lämnar en duglig yta efter sig även om den är 'dimmig' och mår bra att poleras innan kniven blir sylvass. 

En fin slipsten (>3000 korn) avlägsnar inte särskilt mycket metall. Den används främst för att polera eggen och tar bort alla repor från tidigare moment. När eggen är alldeles blank glider den lätt igenom råvarorna och har en rakbladsvass skärpa, förutsatt att tidigare slipmoment utförts korrekt. 


 

 

 


2. Keramikbryne, diamantbryne eller stålbryne

En brynstav av stål, keramik eller diamant är ett mycket bra sätt att underhålla skärpan på din kniv. Det som skiljer dom åt är främst hur mycket metall de klarar av att avlägsna. Ett stålbryne används enbart på europeiska knivar, medan keramik- och diamantbrynen passar alla knivtyper. Brynet används främst för att räta ut eggen och ta bort små grader som bildas på eggen. Man kan säga att brynet bara återställer den skärpa som redan finns. Brynstaven har ytterst liten slipande effekt eftersom den inte avlägsnar metall i någon större utsträckning.

Stålbryne: Ingen avverkning av metall. Används enbart för att räta upp eggen på europeiska knivar. Japanska knivar har i regel mycket hårda stål och då är stålbrynet för mjukt för att ge någon effekt.

Keramikbryne: Minimal avverkning. Används för att räta upp eggen på både japanska och europeiska knivar.

Diamantbryne: Består av tusentals industridiamanter som ger viss avverkning av stålet. Det hjälper därför till att snabbt arbeta upp skärpan. I regel är diamantbrynet grövre än keramikbrynet vilket brukar ge en lite strävare egg jämfört med keramikbrynet. Lite förenklat kan man därför säga att diamantbrynet är snabbare på att ta fram skärpan medan keramikbrynet ger en något vassare egg. Med tiden rundas eggen av med ett bryne, och det blir svårt att återställa skärpan. Man får känslan att 'det händer ju ingenting', och då är det dags att grundslipa eggen på din kockkniv. 


 3. Slipa med Sharpmaker

Sharpmaker är namnet på en mycket populär knivslip från Spyderco. Vissa kallar Sharpmakern för ett avancerat bryne medan andra menar att det är som en slipsten med inbyggd assistans. Sanningen ligger någonstans däremellan. Välj vilken finhet på stavar du vill använda. Sätt in dom i Sharpmakern med antingen 15 eller 20 graders vinkel. Sedan slipar du eggen genom att föra kniven upp och ner i en helt lodrät position. Du behöver alltså bara tänka på att hålla kniven rakt. Jättesmidigt för alla som inte har exakt koll på slipvinklar. Sharpmakern slipar upp eggen betydligt fortare än ett keramiskt bryne eftersom slipstavarna är helt platta. Detta skapar en anläggningsyta som är större än ett vanligt keramiskt bryne. Du kan dessutom byta stavar till lämplig grovlek. Köp Sharpmaker här


4. Våtslipar och rullslipar

Dessa slipredskap är populära eftersom de är så enkla att använda. Våtsliparna har en skåra som ger en fast vinkel och du behöver bara dra bladet fram och tillbaks. Dessa slipar har dock inbyggda begränsningar. Eftersom du inte kan anpassa vinkeln efter kniven kan det ibland vara svårt att nå den yttersta eggen. Om kniven har en trubbigare vinkel än slipen så riskerar du att enbart slipa 'axlarna' på eggen. Om du drar eggen genom en spritpenna innan slipning så ser du om den svarta färgen slipas bort. Med tiden kommer rullslipen att slipa bladprofilen ojämnt. Det är omöjligt att slipa den yttersta hälen lika mycket som mitten på bladet. Det gör att kniven behöver omprofileras efter en tids användning. Trots att våtslipar inte är det allra effektivaste hjälpmedlet är de dock ett ok val för många användare. Långt ifrån alla har intresset att slipa med slipsten, och att slipa med en brynstav kan kännas svårt att lära sig. Rullslipen ligger alltid redo och alla kan använda den.


5. Gå vår slipkurs och lär dig grunderna!

Våra stenslipningskurser har blivit mycket populära och många har beskrivit kursen som en kickstart som behövs för att komma in i slipandet på rätt sätt. Efter kursen kommer du att besitta de kunskaper som behövs, och med lite övning hemma blir du snabbt en säker slipare. Inga förkunskaper krävs, och vi garanterar att du lämnar kursen med en sylvass kniv och nyvunnen kunskap i knivslipning. Om du inte har möjllighet att ta med en egen kniv får du gärna låna en av våra.

Under kursen kommer vi att behandla viktiga uttryck såsom primäregg, sekundäregg, slipfas, råegg och strigling. Dessa uttryck är centrala i knivslipandets ädla konst och vi kommer att omsätta dom både i teori och praktik

https://www.cleancut.se/butik/knivslipning/kurs-i-knivslipning/slipkurs_whetstone-detail

OBS: Det är inte alltid vi har aktiva datum för kurser, och ofta är dom fullbokade. Våra slipkurser är småskaliga och vi fokuserar på kvalitet i inlärningen snarare än att utbilda så många som möjligt.