Kockkniv


Hon san mai damascus - Kockkniv med 25 cm långt blad.
Det som utmärker just denna kniv är att bladet vällts för hand i warikomi-design, där warikomi-kappan i sig har flera lager. Hon san mai damaskus betyder ordagrannt "Äkta 3 lager damaskus". Det är faktiskt är en trelagerskonstruktion, dock med en kappa som i sin tur består av många lager. (Warikomi innebär att man tar ett stycke mjukt järn och skär upp ett spår. I detta spår välls kärnstålet in för hand. Det bli alltså en kappa med formen C, som omsluter själva kärnstålet).
Finishen kallas kurouchi nashiji, en mörk och grov yta som ger ett rustikt intryck.
Vikt: 223 gram
Stål: Kärnstål av shirogami#2 som lamineras med ett lager mjukare järn på varje sida.
HRC: 63
Bladhöjd häl: 52 mm
Tjocklek mitten rygg: 2 mm
Tjocklek bladrot: 4,5 mm
Skaft: Macassar ebony med dubbla bolster i ljust buffelhorn. Åttakantig form.
Munetoshi smider sina kolstålsknivar helt för hand och han arbetar främst med kolstålet shirogami#2. Utöver knivar tillverkar han även trädgårdsyxor och skäror. Hans filosofi ligger därför i att redskapet ska brukas och han fokuserar på att skapa klingor som skär bra och som är relativt tåliga. Du kan förvänta dig en produkt som är rå i sin framtoning men som skär fantastiskt bra.
OBS: Kärnan och dess utanpåliggande lager är inte rostfria. Torka därför eggen noga efter användning.