info@cleancut.se | 08 23 33 32                                 AAA small

Sharpmaker_4b4f2d5855d2a.jpg
Sharpmaker_4b4f2d5855d2a.jpg
Sharpmaker_4b4f2d5855d2a.jpg
Sharpmaker_4b4f2d5855d2a.jpg
Artikelnummer: 600F
Spyderco

Galley-V

Array

Kategori

Sharpmaker

alltid fri frakt
Pris:
995,00 kr
availability
Beskrivning

Ni som har varit med ett tag kommer säkert ihåg vår ovala keramiska brynstav med väldigt finkornig keramik. Den var omåttligt populär då den fina keramiken brynte fram en extremt skarp egg. Stavarna kunde vi tidigare köpa löst från Spyderco och då monterades ett träskaft på stavarna och produkten såldes som ett finkornigt och ovalt keramikbryne. Efter några år var Spyderco redo att släppa sin egen design och dom slutade då sälja stavarna separat. Resultatet heter Galley-V som är en produkt som bygger på designen från den populära produkten Sharpmaker.

Vad är då Galley-V?

Den ska ses som en brynstav som putsar upp skärpan på en egg som tappat sitt bett. Det är inte en produkt som är grov nog att slipa fram en ny skäregg utan ska ses som en avancerad brynstav som rätar upp eggen och tar bort mikroskopisk metall som ligger och döljer skärpan, och det gör den på ett överlägset sätt. Vinkeln som stavarana står i är 10+10 grader, perfekt till japanska knivar. Du kan såklart vinkla kniven med handen om du önskar en högre eller lägre vinkel. Stavarna är väldigt finkorniga och den ovala keramiken ger stor anläggningsyta. Du kan välja flera olika positioner på stavarna för att passa både tandade och släta eggar.

Hur slipar jag med Galley-V?

Du kan antingen skruva fast basen i en bänk, eller helt enkelt hålla fast den med ena handen. Var bara försiktig bara så att du inte slinter med kniven. Du håller kniven helt lodrätt och gör en skärande rörelse på insidan av keramikens V-form. Du börjar högst upp på ena stavens insida där du placerar knivens klack. Därefter för du kniven nedåt så att spetsen precis smiter förbi basen på Galley-V. Flytta bladet till den andra staven och upprepa samma sak, en skärande rörelse från häl till spets. Denna procedur upprepas önskat antal gånger och oftast är omkring 10 drag lämpligt att börja med (5 drag per sida). Om det inte blir skarpt så fortsätter du helt enkelt. 

Ersätter Galley-V en slipsten?

Nej, det gör den inte. Med en slipsten tas metall bort från axlarna av eggen så att du får en distinkt egg med fräsch metall. Denna egg bryner du med Galley-V under lång tid. Till slut kommer du ofrånkomligen till en punkt då eggen har ätits upp och du behöver ett grövre redskap för att slipa fram en ny skäregg. Eftersom Galley-V har inbyggda vinklar är det lätt att hålla perfekt vinkel och den finkorniga keramiken gör att det tar lång tid innan eggen rundas av. Betydligt längre tid än med ett vanligt keramikbryne där du måste bestämma vinkeln via ögonmått och handens stabilitet.

 

Öppet köp 30 dagar
Ring Oss 08-233332
Fraktfritt över 500 kr

Störst utbud av kockknivar

 

Fri frakt från 500 kr

 

Fysisk butik

 

Besök vår butik

Vi finns i Bromma på Ranhammarsvägen 20