Kiritsuke
HATSUKOKORO Ryusui Blue #2 Damaskus
En japansk kiritsuke, kockkniv, med 196 mm långt blad, med kraft, precision och elegans.
Kniven är stabil och ligger väldigt fint i handen. Grinden är medeltunn för att inte bli för känslig. Det går att tunna den mer om du söker en känsligare skärupplevelse. Denna modell är fortfarande tunn, men rör sig med mot workhorse känslan.
Hatsukokoro Ryusui är en serie där tradition möter estetik. Varje kniv smids för hand av skickliga japanska smeder och bär det vackra Ryusui-mönstret; Ett böljande damaskusmönster som symboliserar rinnande vatten. Namnet Ryusui betyder just “rinnande vatten”.
Modellen kiritsuke gyuto kombinerar den mångsidighet du förväntar dig av en klassisk kockkniv med den distinkta spets och skärprecision från kiritsukeformen.
-
Bladlängd: 196 mm
-
Bladhöjd: 51 mm
-
Tjocklek bladrot: 3,5 mm
-
Tjocklek mitten rygg: 2,5 mm
-
Vikt: 193 gram
-
Kärnstål: Aogami #2 (Blue #2). Kolstål med hög skärpa och utmärkt skärpevarighet
- Hårdhet: ca 63 HRC
-
Kappa: 49-lager rostfritt damaskusstål med Ryusui (流水) mönster
- Skaft: Oktagonalt ebonholts med blå spräcklig spacer.
Aogami#2 ger fantastisk balans mellan skärpa, hållbarhet och enkel återskärpning. Ytan i rostfritt damaskusstål skyddar kärnan och gör kniven lättare att skydda från rost och patina. Kärnstålet är dock inte rostfritt så det är viktigt att kniven hålls torr efter användning, särskilt om du skurit i råvaror med hög syra såsom tomat eller citrus.














