Kockkniv Custom


Spicy white custom - En helsvensk skapelse
K-tip gyuto, kockkniv, med 25 cm långt blad.
Kniven är smidd av Thomas Moberg som är en mycket skicklig smed från Sverige. Grinden har satts av Johan Graaf och finishen av Erik Mases på Shinogi sliperi. Eftersom Johan Graaf har mångårig erfarenhet som kock har han anpassat grinden efter sina preferenser. Det kan ses på att hälen medvetet gjorts lite tjockare än den i övrigt vråltunna eggen, någon som ger stabilitet och tålighet när du hackar nötter etc.
Kniven har medelvikt och en fin grind som mynnar ut i en mycket tunn egg.
Kärnstålet 26C3 har laminerats med ett lager nickel samt cladding i järn. Spicy white är ett svenskt kolstål från Uddeholm som har stora likheter med Shirogami#2 och denna kniv tar en makalöst skarp egg. Bladet är laminerat för hand av Thomas Moberg (san mai = 3 lager). Finishen på bladsidorna är grov och svärtad från smidet. Japanerna kallar denna finish för kurouchi nashiji (svärtat päronskal).
Skaftet är såklart handgjort det med, här med spännande design i stabiliserad masurbjörk med dubbla bolster i svart ebenholts.
Det här är kniven för dig som vill unna dig ett unikt svenskt hantverk med maximerade skäregenskaper. Vi rekommenderar den varmt om du söker något alldeles extra.
Stål: Uddeholm 26C3 | HRC 63 (EJ rostfritt)
Vikt: 182 gr
Tjocklek bladrot: 3,5 mm
Tjocklek mitten av rygg: 1 mm
Bladhöjd häl: 56 mm
Eggens längd: 249 mm