Kiritsuke
Kiritsuke/Kockkniv med 212 mm långt blad.
Knivarna i denna serie är smidda i det rostfria pulverstålet SG2, ett finkornigt stål som tar en mycket vass egg och som tål riktigt låga vinklar. Knivar i den här stilen beskrivs ofta som en "laser" där skäregenskapper imponerar, särskilt när du skivar tjockare råvaror som morot och potatis. Bladsidorna pryds av ett unikt hamrat mönster som därefter polerats till spegelfinish för både skönhet och optimal släppförmåga.
Knivarna smids av Yoshimi Kato, en högt ansedd knivmakare med ett starkt internationellt rykte. Han representerar den tredje generationen i den välkända smidesfamiljen Kato och är verksam i Takefu/Echizen – hjärtat av japanskt knivhantverk. Här delar han smedja med mästare som Shiro Kamo och Hideo Kitaoka i det berömda Takefu Knife Village. Yoshimis farbror, Hiroshi Kato, var en av grundarna till denna smidesby som idag fungerar som en kreativ mötesplats för några av Japans skickligaste smeder.
Yoshimi Kato arbetar främst med dubbelslipade blad och håller alltid fast vid sin egen särpräglade smidesteknik – en metod han förfinat över många år. Resultatet är knivar med exceptionell balans, vasshet och personlighet, framställda av en hantverkare som är lika trevlig som han är skicklig.
Vikt: 162 gr
Tjocklek bladrot: 1,8 mm
Tjocklek mitten av rygg: 1,8 mm
Bladhöjd häl: 48 mm
Eggens längd: 212 mm
Stål: SG-2 pulverstål, rostfritt med hårdhet 62-63 HRC.
Finish: Högblank hamrad finish.
Handtag: Åttakantigt skaft i ebenholts.
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.

















