Kiritsuke


Kiritsuke, en japansk kockkniv, med 214 mm långt blad (spets till häl). Kniven är smidd för hand och Kato san har lagt ner ett stort arbete på att skapa den vackra mönstringen i varje blad. Ett riktigt konsthantverk!
Vikt: 158 gr
Tjocklek bladrot: 4 mm
Tjocklek mitten av rygg: 2 mm
Bladhöjd häl: 47 mm
Eggens längd: 214 mm
Stål: Aogami Super (64-65 HRC)
Handtag: Åttakantigt skaft i macassar ebony med bolster i pakkaträ.
OBS: Mått och vikt kan variera en aning eftersom kniven är smidd för hand.
Yoshimi Kato är en smed med ett högt anseende bland knivintresserade världen över. Yoshimi Kato tillhör den tredje generationen i smidesfamiljen Kato, och han är verksam i Takefu/Echizen. Han smider sina knivar i samma lokaler som bland andra Shiro Kamo och Hideo Kitaoka (Takefu Knife Village) och Yoshimis farbror Hiroshi Kato var faktiskt en av smederna som var med och byggde upp Takefu Knife Village till att idag vara en samlingsplats för smeder att utbyter idéer. Kato smider helst dubbelslipade knivar och likt många andra smeder har Yoshimi Kato sin speciella teknik som han aldrig avviker ifrån. Det är en mycket trevlig man och en väldigt skicklig knivsmed.