Takamura tillhör utan tvekan en av Japans mest förnäma tillverkare av handgjorda knivar i rostfritt stål. Smedjan ligger i staden Echizen (Takefu) i västra Japan. Där har den legat sedan andra världskriget och idag leds arbetet av tre söner som tillhör den tredje generationen smeder i familjen Takamura. Fadern, som nu är 80 år gammal, är fortfarande aktiv i produktionen och som vi kan se på bilderna varmsmider han bladen med enorm precision. Takamuras filosofi är enkel. Endast det bästa är gott nog och detta synsätt präglar alla delar av produktionen, från inköp av stål och trä till varmsmide, värmebehandling och slipning. Av den anledningen utförs alla moment av Takamura själva. Det finns inte några delar av produktionen som köps in av underleverantörer, något som annars är mycket vanligt bland japanska smeder. Noggrannheten i detaljerna är något som Takamura tar på största allvar och ingenting lämnas åt slumpen. Resultatet är en kniv som är helt kompromisslös i sitt utförande och alla som någon gång skurit med en takamurakniv känner igen den häpnadsväckande prestandan.
”But the knife is not the star. The chef is not the star either, not even the food is the star. It´s the satisfaction of the person eating the food that really matters. Satisfaction is the real star.”
/Terakazu Takamura, 2015-04-08.
När vi besöker Takamura visar fadern och de två sönerna Hideo och Terukazu stolt upp sin smedja. Dom berättar ingående om hur dom varmsmider alla sina blad för att uppnå starka blad som håller skärpan länge. Långt ifrån alla kvalitativa knivtillverkare varmsmider sina blad. Stansade eller kallhamrade blad blir också bra, men för att plocka fram de allra finaste egenskaperna ur ett stål så behöver man värma och hamra ut klingan för hand. Takamura berättar entusiastiskt om alla delar av produktionen och dom är inte särskilt oroliga för att tillverkningsprocessens hemligheter ska läcka ut till konkurrenterna. Det går helt enkelt inte att kopiera deras arbete utan att ägna en livstid av hårt arbete och total hängivelse till smidet.
Visa alla knivar från Takamura
Shiro Kamo är en av våra mest uppskattade smeder. Han har besökt oss i butiken ett flertal gånger och han har även hållit slipdemonstration för våra kunder. Shiro Kamo bor och arbetar i Takefu som ligger i västra Japan. Där har han i många år hjälp till att bygga upp Takefu Knife Village som är en stor fabrikslokal där ett tjugotal smeder arbetar sida vid sida. Några av dessa smeder är Kato, Kitaoka och Kurosaki. Shiro Kamo är mycket ödmjuk och tar sitt arbete på stort allvar. Hans knivar smids helt för hand i både kolstål och rostfritt och bladen är mycket tunna. Shiro Kamo är både en skicklig smed och en väldigt ödmjuk och trevlig man. För oss är det en ära att få möjligheten att leverera Shiro Kamos knivar.
Shigeki Tanaka är en känd japansk knivmakare. Han är son till Kazuyuki Tanaka som gick bort 2012 efter en tids sjukdom. Shigeki har blivit hårt drillad sedan barnsben och efter faderns bortgång leder han fabriken och bestämmer framtidens utformning av Tanaka-knivarna. Alla knivar är helt handgjorda och mycket exklusiva. Genom vårt unika samarbete med Tanaka har vi haft möjligheten att besöka fabriken ett flertal gånger. Där bevittnas ett spektakulärt hantverk helt enligt anrika traditioner. Fabriken är mycket liten och anspråkslös och är belägen i Miki City som ligger utanför staden Kobe i Japan. För att hitta dit blev vi guidade längs en enslig grusväg långt utanför den hektiska storstadspulsen. Det kändes på sätt och vis som att vi backat tiden med ett par hundra år.
I Tanakas fabrik förlitar man sig helt på kunskap och känsla, och det råder en total avsaknad av högteknologiska maskiner. Den enda maskinen som finns i fabriken är faktiskt en fjäderhammare som slår upprepade gånger på samma ställe. Den underlättar ett annars mycket påfrestande handarbete, även om manuellt arbete med slägga och tång används ideligen. Man märker att det finns en stor stolthet i arbetet som utförs. Varje moment utvärderas minutiöst och produktionen går aldrig vidare förrän Tanaka är helt nöjd med resultatet. För knivserien R2 Custom är den maximala produktionskapaciteten endast 5 exemplar per dag, så man kan lätt förstå att tillgången är starkt begränsad.
Hiroshi Kato är en smed med ett högt anseende bland knivintresserade världen över. Han är född 1941 och sedan flera år bär han titeln Dentokogeishi. Det är en titel som delas ut av den japanska staten och endast ett fåtal duktiga smeder har fått detta erkännande. Hiroshi Kato tillhör den andra generationen i smidesfamiljen Kato, och han är verksam i Takefu/Echizen. Han smider sina knivar i samma lokaler som bland andra Shiro Kamo och Hideo Kitaoka (Takefu Knife Village) och Kato var faktiskt en av smederna som var med och byggde upp Takefu Knife Village till att idag vara en samlingsplats för smeder att utbyter idéer. Underr åren 2015-2018 har Hiroshi gradvis lämnat över ansvaret för smedjan till Yoshimi Kato, som med nya idéer för varumärket framåt.
Yu Kurosaki är en ung smed som är verksam i Takefu, en liten och anspråkslös stad i västra Japan. Kurosaki har gått som lärling hos Hiroshi Kato under många år. När han blev en fristående smed fick han möjlighet att fortsätta arbeta i Takefu Knife Village brevid Kato, Shiro Kamo, Kitaoka mfl. Platsbristen var dock påfrestande och därför byggdes Kurosakis alldeles egna smedja, i direkt anslutning till den stora fabrikslokalen Takefu Knife Village. Efter ett drygt år i denna lokal började Kurosaki redan bli trångbodd och sommaren 2016 började man gjuta grunden till ytterligare ett komplex brevid hans smedja, allt för att kunna anställa personal och möta den stora efterfrågan på hans knivar. Yu Kurosaki har fått mycket stor uppskattning på kort tid. Hans knivar är nyskapande i sin formgivning och han arbetar uteslutande med marknadens finaste råmaterial. Knivarna har väl avvägd vikt och balans och många spår Kurosaki som en framtida stjärna inom det japanskt hantverket. Man märker att Kurosaki är yngre än andra smeder i det att han ständigt söker ny inspiration och är mottaglig för andras tankar och idéer om formgivning. Detta gör hans knivar är spännande då de frångår mallen för hur en kniv ska utformas enligt den gamla skolan.