Takobiki | Custom Saya


Sakimaru takobiki, dubbelslipad, med 36 mm långt blad.
Denna kniv har smidits, grovformats och värmebehandlats av Satoshi Nakagawa. Bladet har sedan fått sin grind och finish av Erik på Shinogi sliperi. Slutligebn har kniven fått matchande skaft och saya i olivträ, med en spacer av ebenholts i skaftet.
Smed: Satoshi Nakagawa, från Sakai.
Slipare: Erik Mases, Shinogi Sliperi.
Skaft och Saya: Christofer Åslund, cleancut.
Stål: Aogami #1
Kappa: Damaskus av kappa av järn (Ej rostfritt)
Vikt: 312 gram
Eggens längd: 352 mm
Bladhöjd häl: 39 mm
Tjocklek bladryggen rot: 3,8 mm
Tjocklek mitten rygg: 3 mm
Skaftet är åttakantigt, tillverkat av olivträ med en spacer av ebenholts.
Saya: Olivträ, från samma bit som skaftet.
Satoshi Nakagawa är tveklöst en av de skickligaste smederna i Sakai, Japan. Efter att ha arbetet 16 år som smed hos Shiraki har Nakagawa blivit 'independent' och bestämmer själv över formgivning och produktionsmetoder. Han smider sina blad enligt klassisk japansk smidesteknik och klingan håller högsta tänkbara kvalitet. Kniven har behaglig tyngd och ligger som gjuten i handen. Själva eggen är mycket tunn och kniven skär fantastiskt bra.