Takobiki | Custom Saya


Sakimaru takobiki, dubbelslipad, med 350 mm långt blad, mätt från spets till häl. Skaftet är i dagsläget inte limmat. Det görs i samband med köp så att du kan välja hur mycket machi glapp kniven ska ha. Se bild. Vissa användare föredrar maximal machi på 7 mm medan andra till eliminera glappet helt. Det är en formfråga helt enkelt, och alla har olika smak :)
Denna kniv har smidits, grovformats och värmebehandlats av Satoshi Nakagawa. Bladet har sedan fått sin grind och finish av Erik på Shinogi sliperi. Slutligen har kniven fått matchande customskaft och saya med friction fit i valnöt.
Smed: Satoshi Nakagawa, från Sakai.
Slipare: Erik Mases, Shinogi Sliperi.
Skaft och Saya: Christofer Åslund, cleancut.
Stål: Aogami #1
Kappa: Damaskus av kappa av järn (Ej rostfritt)
Vikt: 286 gram
Eggens längd: 351 mm
Bladhöjd häl: 39 mm
Tjocklek bladryggen rot: 3,8 mm
Tjocklek mitten rygg: 3 mm
Skaftet är åttakantigt, tillverkat av valnöt.
Saya: Valnöt.
Satoshi Nakagawa är tveklöst en av de skickligaste smederna i Sakai, Japan. Efter att ha arbetet 16 år som smed hos Shiraki har Nakagawa blivit 'independent' och bestämmer själv över formgivning och produktionsmetoder. Han smider sina blad enligt klassisk japansk smidesteknik och klingan håller högsta tänkbara kvalitet. Kniven har behaglig tyngd och ligger som gjuten i handen. Själva eggen är mycket tunn och kniven skär fantastiskt bra.