info@cleancut.se | 08 23 33 32                                 AAA small

Shigefusa sida

I Shigefusas anspråkslösa smedja är allting lugnt och stilla. Vi slås av en nästan trolsk stämning i det lilla terummet intill smidesverkstaden. Fadern i huset talar lågmält och långsamt och alla kring bordet lyssnar och nickar med stor respekt. Det känns som att vi färdats bakåt i tiden några hundra år, till en tid där stress och produktionstakt helt får stå tillbaks för kvalitet och tradition. Man märker att de två sönerna i familjen Iizuka axlar ansvaret och för vidare varumärket Shigefusas traditioner på ett exemplariskt sätt. Dom talar också med lugn stämma och tar gärna sin tid att hitta de rätta orden medan dom rör runt i sitt gröna te. Vi befinner oss i en slags sagostund för vuxna. Man vill höra mer, för även om vi inte förstår ett ljud av det som sägs så förstår vi ändå allting. Aaynori översätter efter hand, men det är nästan som att det inte behövs. 

Efter den närmast ceremoniella te-stunden visar dom runt oss i smedjan. Det är mörkt och dammigt som det ska vara i en smedja och högteknologisk utrustning lyser med sin frånvaro. Dom visar oss många moment av tillverkningen som mycket väl kan utföras av modernare slipmaskiner, men det är inte rätt enligt Iizukas traditioner. Bladen ska hyvlas till rätt form innan härdning, inte slipas på bandslip. Det är sådana moment som gör Shigefusas knivar speciella. Det oerhört låga produktionstempot gör även att Shigefusas knivar inte går att beställa idag. Dom distribueras styckvis till olika leverantörer, och det känns som att fördelningen sker godtyckligt. 

Efter rundvandringen visar den yngste sonen hur han laminerar sitt stål. Allt stål lamineras för hand, även deras damaskustål. Att köpa in färdiglaminerat stål är en tanke som inte ens skulle dyka upp innanför dessa väggar. Med stor skicklighet hettas stålet upp, välls ihop med mjukare järn och smids slutligen ut till en färdig klinga. Vi vet inte vart denna skapelse är på väg, men vi vet med säkerhet att den slutliga användaren får ett unikt exemplar av en kniv som förtjänar att föras vidare i många generationer.

 

 

 

 

iizuka_16
iizuka_1
iizuka_2
iizuka_3
iizuka_4
iizuka_5
iizuka_6
iizuka_7
iizuka_8
iizuka_9
iizuka_11
iizuka_12
iizuka_13
iizuka_14
iizuka_15
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15