Gyuto | Hon San Mai damaskus
Kockkniv med 21,5 cm långt blad. Kniven har rejäl tygnd och en kraftig rygg som rundats av och polerats spegelblank. Skaftet är åttakantigt och tillverkas av ebenholst med dubbla bolster i ljust buffelhorn.
Det som utmärker just denna kniv är att bladet vällts för hand i warikomi-design, där warikomi-kappan i sig har flera lager. Hon san mai damaskus betyder ordagrannt "Äkta 3 lager damaskus". Med det menar Naoki att det faktiskt är en trelagerskonstruktion, dock med en kappa som i sin tur består av många lager. (Warikomi innebär att man tar ett stycke mjukt järn och skär upp ett spår. I detta spår välls kärnstålet in för hand. Det bli alltså en kappa med formen C, som omsluter själva kärnstålet).
Mazaki smider knivar för hand i staden Sanjo i Japan. Knivarna håller extremt hög nivå och vi är mycket stolta över att ha dom i vårt sortiment. Knivarna har en tjock och avrundad rygg samt en tydlig tapering fram mot den tunna spetsen. Nere mot eggen blir bladet mycket tunt och knivarna ger därför en behaglig blandning av tyngd och precision.
Kärnstål: Shirogami#2 (62-63 HRC)
Bladhöjd häl: 52 mm
Bladlängd: 217 mm
Vikt: 267 gram
Tjocklek bladrot: 6 mm
Tjocklek mitten bladrygg: 3 mm
Kolstål är inte rostfritt! Torka alltid kniven torr efter användning och låt den inte ligga med fukt. Rostangrepp kan lätt uppstå.